De ce este importantă o scrisoare de recomandare?

Scrisoarea de recomandare (Eng. letter of recommendation) este un document pe care îl scrii pentru profesori (scrisoare de recomandare academică) sau către superior (scrisoare de recomandare de afaceri), în care îți sunt descrise calitățile și accentuează abilitatea ta de corespunde cerințelor postului la care aplici sau oricărui alt tip de aplicare. O scrisoare de recomandare ar trebui să ajute comitetul evaluator să te aleagî exact pe tine. Poți ruga persoanele în fața cărora ai dat dovadă de credibilitate și de la care te poți aștepta la o părere pozitivă despre tine să îți ofere o recomandare.

Sunt două tipuri de scrisori de recomandare:

  • recomandări generale
  • recomandări specifice

În cazul recomandărilor generale, este adecvat să fie adăugate la CV-ul tău, chiar dacă nu au un caracter specific. Recomandarea generală este bună de utilizat în toate situațiile, indiferent de ceilalți competitori care au aplicat. Atunci când ești în căutare de recomandări generale, este bine să cauți recomandări în limba română și în limba engleză, deoarece niciodată nu știi dacă vei avea nevoie de acestea pentru companii din țara de proveniență sau din străinătate.

Legat de recomandările specifice, este necesar să explici persoanei care pregătește o astfel de recomandare scopul pentru care ai nevoie de aceasta. Este recomandat ca acest tip de recomandări să se concentreze asupra creării de legături între descrierea abilităților pe care le deții și criteriile postului.

Este întotdeauna o idee bună să atașezi două scrisori de recomandare atunci când ai posibilitatea. Acest lucru îți va asigura mai multă credibilitate în fața angajatorului. La finalul CV-ului, separă câmpul ”Articole”. În acesta vei identifica recomandările pe care le-ai transmis și persoanele care te-au recomandat.

Scopul unei scrisori de recomandare este acela de a întări experiența pe care o ai, să verifice competențele și să îți mărească nivelul de credibilitate. Așadar, este de dorit ca atunci când ești pe cale de a termina studiile sau când vei pleca de la locul de muncă, să ai grijă să ceri o scrisoare de recomandare din partea unui profesor sau a angajatorului cu care ai avut o relație bună.

Astfel, dacă nevoie de anumite recomandări, este recomandat să începi chiar de astăzi să te gândești cine ar putea să îți scrie o scrisoare de recomandare. În acest moment ar putea să nu reprezinte nimic, însă pe viitor îți va fi de mare ajutor.